dilluns, 23 de maig del 2011

FEEC: Ultratrails o Ultranyaps?

No podria haver començat pitjor la Lliga Catalana de Curses d’Ultraresistència, una setmana després de la cursa, encara no hi han les classificacions i tot per una mala organització o millor dit, per no saber com resoldre un problema fruït de mala coordinació, com a mínim.
Sembla ser, en aquest primer Ultratrail (Ultra Trail Barcelona), diuen les males llengües,  es va encomanar el marcatge a 3 entitats, cadascuna responsable d’un tram, però ningú va recórrer tot l’itinerari, per veure que estigués ben senyalitzat i pel que diuen altre cop les males llengües, efectivament hi havia trams, especialment on es produïen els canvis de cada entitat, que el marcatge era deficient. Però res que no es pogués resoldre amb sentit comú i sobretot sentit de l’orientació. Però això no va ser el més greu, el pitjor va passar entre els controls 6 i 8, on les senyals van desaparèixer, doncs testimonis oculars van veure com el propietari d’un dels terrenys per on passava la cursa, anava recollint els senyals, doncs pel que s’ha sabut després, gràcies a les males llengües, ningú li va demanar permís, doncs ja s’ha sabia que difícilment hagués donat permís per passar pels seus terrenys.
Conseqüència de tot això, els primers corredors que van passar per aquest tram, es van perdre, despistar, desorientar, etc. Les males llengües, segueixen dient que un dels corredors que van patir aquest contratemps es va posar en contacte per telèfon, amb alguna persona de l’organització, que els va orientar i els va assegurar  que aquest tram es neutralitzaria. La sorpresa va ser que al finalitzar la cursa, es va comunicar que no hi havia tal neutralització i que aquests corredors com s’havien saltat un o dos controls serien penalitzats. L’escàndol va ser i és majúscul.
Però aquí no finalitza tot, sembla ser, sempre segons les males llengües, alguns corredors es van trobar en persones de l’organització, que anava recol·locant  les cintes desaparegudes, tot preguntant-li per on havien de seguir, els va dir que “ni idea”, que ell només estava posant cintes. Altres corredors més afortunats, van aconseguir que els hi indiqués el camí, però amb tant mala fortuna, que el camí indicat, es saltava un control. Increïble però real.
Tant increïble com que un ultrafondiste reconegut,segons les males llengües, va passar per un control i no va funcionar el sistema de marcatge, per que s’havia mullat al riu, els del control li van anotar el número de dorsal, la sorpresa va ser que el van penalitzar per saltar-se aquest control, malgrat agafar-li el número i de fer-li fotografies.
Per acabar-ho d’adobar, les males llengües diuen, que van consultar a la FEEC sobre l’afer i la persona que els va contestar, des de la secretaria tècnica (un il·luminat que ja es conegut per la seva poca traça en atendre federats i entitats) els va dir que la culpa és dels corredors, que si haguessin portat un GPS això no els hagués passat, ja que un parell de dies abans de la cursa es va proporcionar els traks i un mapa de l’Alpina. Increïble però real, aquests personatge no sap que es tracta d’una cursa de fons i velocitat, no d’orientació? On posar que el material obligatori inclogui un GPS? A cas no posa en el reglament de la FEEC en l’article 2.1 diu “Els recorreguts estaran degudament senyalitzats en la seva totalitat,…”? i una darrera pregunta, on són els àrbitres de la FEEC?, si bé és cert que són àrbitres de curses de muntanya, són perfectament capaços de fer d’àrbitres de curses d’ultrafons, només és necessari  una sessió per explicar-los les particularitats del reglament, però clar, si es pot estalviar, millor que millor, però la pregunta és, des de quan en una competició federativa, denominada “oficial”, es pot dur a terme sense un jutge federatiu?.
En fi, em temo que les males llengües, un cop més tenen raó i veurem com se’n surt la FEEC, això pot acabar al tribunal d’arbitratge de l’esport. Males maneres d’iniciar un projecte que podria tenir un molt bon futur, però amb nyaps com aquest (un més de l’actual FEEC), el futur es transforma en un cumulus nimbus.           

4 comentaris:

mrierab ha dit...

Els arbitres de la FEEC no hi eren perque no hi estaven convocats.

Lluís ha dit...

D'això em queixo, del per què no es van convocar, si sou capaços de portar una cursa d'aquest tipus.

Lleïr Soler ha dit...

Aquesta 1ª edició té el nom de LLIGA d'ultratrails i no de Copa, la qual cosa suposa principalment que no rep cap ajuda per part de la FEEC. Així doncs els pressupostos són cosa dels organitzadors que no han considerat necessària la presència d'àrbitres. De la mateixa manera han redactat un Reglament independent al de les curses on no hi figura cap punt referent als àrbitres. Això no significa que els àrbitres estiguin sobradament preparats per un Ultratrail i que també podien haver ajudat a solucionar els conflictes.

És la primera edició d'una competició i la 1ª també d'una lliga pionera a nivell estatal, crec que entre tots el que hem de fer és sumar i ajudar a que tot surti bé i es millori perquè en el fons tots volem gaudir de la muntanya i la competició en les millors condicions.

Salutacions Lluís!

Lluís ha dit...

lliga o copa, tant se val.
No dubto, en cap moment de la bona intenció, però el que no és normal són els canvis de criteris sobre la marxa, la manca d'una resolució ràpida, les respostes que es donen des de la FEEC,etc. Dius que no hi ha pressupost des de la FEEC, l'any passat hi van haver milers d'euros de desviació del pressupost i ningú ha dit res, per que enguany no es desvien uns centenars, no cal gaires, i es proporciones als ultratrails els àrbitres? que ho treguin del pressupost de representació de la Junta directiva.