dimarts, 28 d’octubre del 2008

Ultra trails o curses de gran fons: les criatures orfes.

Aquest tipus de curses, de gran recorregut, estan avui en dia orfes de qualsevol paraigües, que no només les reguli i coordini, si no que vetlli per la seguretat de les mateixes i la dels seus participants.

Cada cop més són més els esportistes que s’interessen per aquestes curses i els qui hi participen, no només als circuits que podríem anomenar estables com Carros de Foc o Cavalls del Vent, si no a només curses emergents com l’Ultra-Trail de l’Aneto o la Tramuntana. L’interès dels corredors catalans per aquestes curses, els ha portar a participar a grans curses més enllà del nostre territori, com ara a França, un país on són molt habituals aquestes curses i on destaca per sobre de totes l’Ultra-Trail del Tour del Mont-Blanc, la reina, avui en dia d’aquestes curses.

Menció a part mereix la Transalpine-Run, la gran cursa per etapes que van des dels 25 als 45 quilòmetres, durant 7 dies. No és ben bé un Ultra-Trail, però també posa a prova la resistència dels seus participants.

Parlant de resistència, val a dir que en aquest tipus de curses, si bé és molt important tenir un molt bo estat físic, és tant o més important estar preparat psíquicament per tal de superar les hores de soledat, la foscor de la nit o els símptomes d’esgotament.

Val a dir que a nivell de l’estat espanyol, ni “flowers” d’aquestes competicions i ja no diguem a nivell de la FSA (ara ISF), que ignoren per complert aquestes curses.

Tornant a casa nostra, podríem dir que ja existeix la versió no competitiva d’aquestes curses, que podrien ser les caminades de resistència de la FEEC, que de cada cop tenen més participants i cada cop són més els que fan el seu recorregut corrent.
Seria bo, que no es trigui massa en donar aquest paraigua federatiu ales curses d’ultra fons, pel bé dels seus participants i de les pròpies curses.

1 comentari:

Sedentaris.cat ha dit...

Totalment d'acord. Crec que s'haurien d'aprofitar els circuits "permanents" i fer algunes proves.

Participar com a corredor aprofitant la copa catalana de caminades de resistència no és la millor solució, tot i que molts les fan servir de preparació per ultra-trail.