dimecres, 26 de novembre del 2008

Pagar, pagar i.... callar

Sabeu aquella dita que “qui paga mana”?, doncs bé com en totes les coses hi ha excepcions i en curses de muntanya també. Els organitzadors de curses, que volen formar part dels calendaris FEDME i ISF, paguen i no manen, sinó que són manats i han de callar i ser “obedients”.
En el cas de la FEDME, a més a més, com abans de presentar candidatura, la competició ha d’estar “homologada”, diguem-ne que ja has pagat una paga i senyal.

Cas pràctic:

Jo, organitzador d’una cursa de muntanya, perdó, d’una cursa “por montaña”, que muntem entre 4 amics del meu club, decidim un dia presentar la candidatura per la Copa o Campionat d’Espanya, ens trobem que, prèviament, és dir en edicions anteriors la cursa ha d’estar homologada pels àrbitres de la FEDME, fins aquí cap problema, el problema bé que per ser homologada s’ha de pagar, JA HI SOM, aquesta homologació costa 1000 euros + IVA, més despeses de manutenció de 2 àrbitres, més les depeses del “SR. Delegado”, fent números rodons uns 500 euros, tirant a lo barato. Clar que poden triar per només el “reconocimiento”, que només costa 600 euros +IVA+àrbitres+”SR.Delegado”, però..., sempre hi ha un però, aleshores no pots presentar-te pel calendari, per que clar només ets “reconocido”, no “homologado” (Si us plau si algú sap de que serveix aquesta pantomima que m’ho expliqui, li agrairé).

Bé, suposem que ja estem “homologats” i presentem candidatura al calendari FEDME. Si tenim la sort de ser escollits per la Copa d’Espanya, doncs ens recarem de la butxaca 1500 euros+IVA+ 2 nits i manutenció de 3 àrbitres (uns 500 euros)+2 nits i manutenció de 3 persones FEDME (el “Sr.Delegado i acompanyants), posem uns 500 euros més. És dir que en total el participar a la Copa d’Espanya ens puja la quantitat aproximada i tirant per lo baix, uns 5000 euros.

Si hem estat afortunats a ser “Campeonato de las Españas”, li hem d’afegir 500 euros més de quota i 3000 euros en premis, és a dir que la broma ens surt per uns 8500 o 9000 euros.
Contrapartides?, publicitat i poca cosa més, per què el prestigi no es paga en diners, se’l guanya amb una bona organització, un bon recorregut i amb una bona atenció al corredor. A la FEDME, s’ha passat en molts pocs anys, de rebre subvencions a pagar.

En el cas de la ISF (International Skyrunning Federation), ens estalviem ara per ara, el pas previ de la “homologación”, però no us en refieu, que la mateixa persona inventora de les “homologaciones” i “reconocimientos” de la FEDME, està al darrera de les reglamentacions de la ISF i “todo se andará”.

Però evidentment les tarifes, són molt més altes, per formar part de les World series, les tarifes són de 5000euros+5000 euros en premis+2 nits i manutenció per a 10 persones de la ISF (Sr. Delegado inclòs), com a mínim en hotel de 3 estrelles (tirant al baix unes 2000 euros més), en total la broma surt per uns 12.000 euros

Si amés volem ser la darrera cursa del circuit, es sumen 2000 euros més (14.000).

Si volem ser Campionat d’Europa, la cosa pot sortir per uns 15.000 euros i si és Campionat del Món uns 17.000 i si aspirem al màxim, els Skygames, uns 19.000.

La mateixa pregunta, a canvi de què?, publicitat, només publicitat.

Està clar que una bona cursa, no té necessitat d’aquestes despeses inútils. Les bones curses han d’estar de ple dret ens els calendaris oficials de les federacions, no aquelles que tenen més recursos i es poden permetre el luxe de pagar. Així ens trobem en calendaris on no hi són les millors curses i els corredors que persegueixen un títol oficial, han d’anar a aquestes curses a més a més dels calendaris federatius.

Per cert, curiós, que al darrera d’aquestes federacions que s’enriqueixen a costa dels modestos organitzadors, hi ha sempre les mateixes persones.