dimarts, 17 de novembre del 2009

No a l’habilitació de la llicència FEEC a la FEDME

D’aquí uns dies, potser un mes, es donarà el tret de sortida per a realitzar les llicències esportives del 2010. Serà l’hora de decidir si habilitem la llicència amb la FEDME o no.


Des de la Palestra per un Excursionisme Fort i Independent, creiem que és l’any d’inici de la NO HABILITACIÓ. Això que d’entrada pot semblar una decisió fàcil de dir i gens reflexionada, és una decisió molt meditada i un repte per assolir la plena independència del nostre excursionisme, que cada cop veu més limitat el seu topall, per obra i gràcia de la FEDME.

Els motius per no habilitar la llicència poden ser diversos. El primer d’ells, el de compromís amb el nostre país i la voluntat de tenir un excursionisme veritablement fort i independent, sense traves imposades per una “federación española” que res té a veure amb la forma que tots nosaltres entenem l’excursionisme.

El segon motiu és l’econòmic, la balança “fiscal” és vergonyosament favorable a la FEDME. Segons el pressupost de l’any 2009, els federats FEEC que han habilitat la llicència a l’espanyola, han aportat 166.000 euros a les arques de l’estatal. A aquesta quantitat cal afegir les quotes que aporten a la FEDME les Entitats que no s’han donat de baixa.

Segons els mateixos pressupostos de la FEEC, la quantitat que retorna a la nostre federació és només de 6.000 euros per als centres de tecnificació i 4.000 pel conveni de reciprocitat de refugis.

A aquells que practiquen alguna especialitat competitiva, sempre hi haurà qui els digui que si no habiliten la llicència, no podran participar en competicions estatals ni formar part de la “selección española” i què?. No cal oblidar que les millors proves competitives, tant d’escalada, com d’esquí de muntanya, com de curses, s’organitzen a casa nostra. I si volem competir més enllà del nostre territori, a França hi tenim totes les competicions que vulguem i amb molta qualitat. El no formar part de la “selección española” no ha de fer cap pena. La majoria de competicions amb prestigi, no formen part dels calendaris federatius i per tant s’hi pot participar a nivell individual o bé formant part de la Selecció Catalana, que al cap i la fi, és la nostra.

Formació?, realment algú creu que la formació de l’escola de Benasque, és millor que la de l’ECAM?. Tenim una escola capaç de donar la millor formació i moltes entitats, com el CEC, la seva pròpia. Tenim els mitjans, només cal exigir la màxima qualitat.

I ara queda el tema que més esgrimeixen els detractors de la independència de la FEEC: la reciprocitat dels refugis. Sabeu que la FEDME no té refugis?, els refugis que es fa com seus són de les diverses federacions. Per tant la independència respecte a la FEDME, en aquest aspecte no ens ha de fer por, doncs les mateixes federacions de la resta de l’estat, segur que estaran interessades que els seus federats tinguin descomptes als nostres refugis.

A nivell internacional passa el mateix, al ser membres de la UIAA, ens facilita el tema, malgrat que la reciprocitat de refugis és fruit d’un pacte particular entre algunes federacions. Però cal tenir en compte que els articles tercer i sisè dels estatuts de la UIAA, diuen que les federacions membres d’aquesta federació, han de compartir la reciprocitat amb la resta de federacions . I per altre costat, l’acord de federacions sobre la reciprocitat de refugis diu:

Art. 1 OBJETIVOS DEL CONVENIO

1 Las asociaciones fundadoras firmantes.......se comprometen a admitir el derecho de reciprocidad de los miembros de las otras asociaciones firmantes en el uso de los refugios de montaña de los cuales ellos son responsables de la construcción, del mantenimiento y explotación

2 El derecho de reciprocidad...... de los mismos derechos y deberes que los miembros de la asociación propietaria del refugio...........


Art. 3 ASOCIACIONES A LAS QUE CONCIERNE EL CONVENIO.

1 “Asociación propietaria de los refugios” es la asociación – o sus secciones –propietaria y responsable o gestora y responsable de al menos 10 refugios..... que se encuentren en los Alpes o en los Pirineos a una altura al menos de 1500 m.s.n.m.

2 “Asociación adherida” es la asociación que no posee refugios o no cumple las condiciones establecidas en el apartado 1......

D’aquest articulat es desprèn la il•legalitat de la FEDME, doncs, no és propietària de refugis, ni en són responsables de la construcció, el manteniment o l’explotació. Per tant, la “federación española”, hauria de ser tant sols una “Asociación adherida”.

CREIEM QUE AQUESTS SÓN ARGUMENTS MÉS QUE SUFICIENTS PERQUÈ AQUEST ANY TOTS DIGUEM: “NO A L’HABILITACIÓ”.

De la mateixa manera, si la vostra Entitat està afiliada a la FEDME, us animem a obrir un debat intern sobre la necessitat i conveniència de donar-se’n de baixa, per tots els motius abans esmentats.