diumenge, 13 de desembre del 2009

ISF 2010, hi ha futur?

El calendari 2010 de la ISF, no presenta grans canvis respecte a l’any 2009, però els pocs que presenta són significatius.

D’entrada el número de curses de les World Series disminueix, només 5, el que significa que els organitzadors de curses s’estan fartan de pagar diners a la ISF a canvi de res. Enguany 5.000 euros. Les curses són:

2010 SKYRUNNER® WORLD SERIES
SPAIN: Maratòn Alpina Zegama-Aizkorri - Basque Country, May 16
FRANCE: Chaberton Marathon - Montgènevre, August 1
USA: Pikes Peak Marathon - Colorado, August 15
ITALY: Sentiero delle Grigne SkyMarathon® - Pasturo, Lecco, September 19
MALAYSIA: Mount Kinabalu International Climbathon - October 23/24

Zegama, malgrat el debat intern de desvincular-se de la ISF, hi seguirà un any més. Sorprèn que no hi ha cap altre cursa puntuable, fins l’1 d’agost. Que ha passat amb les de juny i juliol? Valmalenco, 4 Luglio, Andorra, Dolomites, etc?, simplement, s’han cansat de pagar.

El 15 d’agost, la cursa de USA, una cursa que pràcticament no hi va ningú dels que segueix el circuit, entre d’altres coses per que els europeus, són tractats com uns intrusos.

Per finalitzar, altre cop Malàisia, sens dubte l’única cursa que es pot permetre el luxe de pagar i més que els altres per ser l’última, només un inconvenient, el viatge a Malàisia no està a l’abast de les butxaques de tots els corredors i per tant al puntuar doble, resulta com amb l’edició del 2009, que corredors molt ben classificats poden baixar forces posicions per culpa del seu poder adquisitiu.

Està clar que els pocs corredors que segueixen el circuit, tots europeus, al puntuar tres curses, triaran España, França i Itàlia. L’altra cursa a puntuar, serà un Trial, aquí hi ha més a triar, doncs la quantitat a pagar a la ISF és inferior.

2010 SKYRUNNER® WORLD SERIES’ TRIALS
PORTUGAL: Circuito dos 3 Cântaros SkyRace® - June 13
SWITZERLAND: Course de Sierre-Zinal - Zinal, August 8
ITALY: Red Rock SkyMarathon® - Vezza d’Oglio, Brescia, August 22
JAPAN: Mt Ontake SkyRace® - Nagano, August 29
UK: The Ben Nevis Race, Fort William, Scotland, September 4
SPAIN: Carrera de La Sagra - September 11
VENEZUELA: Ávila SkyRace - Caracas, September 11
RUSSIA: Vertical SkyRace - Mt Elbrus, TBD
ANDORRA: Vallnord Race – TBD

Curiós que hi hagin curses on pràcticament no hi va ningun corredor que segueixi les WS, com ara les de Japó, Veneçuela o Portugal. Curiós també que figuri Andorra, encara que sigui sense data, doncs tota informació que arriba del Principat, és que aquesta cursa no es farà aquest any.

També es troba a faltar la cursa del Canigó, cursa que algunes persones vinculades a la ISF i FEDME, asseguraven que enguany formarien part del calendari. Està clar que quan han vist el “peatge” a pagar, han dit que no.

Felicitar als organitzadors de la cursa Carrera de la Sagra, per formar part del calendari, clar que pagant Sant Pere canta, però si la promesa és que vindran els grans craks internacionals, ho tenen fotut a no ser que algú hi posi uns bons premis en metàl•lic, la FEDME potser?

Quantitat de premis finals pels guanyadors, 10.00o euros, una misèria, si tenim en compte que les 5 curses de les WS han pagat en total 25.000 euros, i els Trials, entre 2000 i 3000, posen 2000 per 7 curses 14.000 euros. És dir que els organitzadors han pagat, comptant baix 39.000 euros i els guanyadors es repartiran 10.000, qui es queda els altres 29.000?

Per finalitzar el calendari, els campionats del món, on recordem que Catalunya té vetada la seva participació, en favor de la “roja”, gràcies a la FEDME.

2010 SKYRUNNING WORLD CHAMPIONSHIPS - ITALY
Vertical Kilometer® – Dolomites VK Canazei, July 16
SkyMarathon® – Premana, Lecco, July 25
SKYSPORTS EVENTS (open to individual skyrunners and commercial teams)
SkyRaid® Team Championship - Orobie SkyRaid Bergamo, August 8
Ultra SkyMarathon® Championship – Trofeo Kima, Sondrio, August 29

A simple vista, només una pregunta, a tot el món, només existeix el Killòmetre Vertical de Canazei?, l’any 2009 Skygames i el 2010 campionat del món, no serà que no hi ha cap altra cura que no vulgui pagar un pastón a la ISF?

També cal destacar que el campionat del món de ultra marathon sigui el Trofeo Kima, sens dubte s’ho mereix, és la cursa més tècnica de muntanya que he vist, només un petit-gran inconvenient, coincideix en data amb l’Ultra Trail del Montblanc i el Gran Raid des Pyrénées. És dir que els grans especialistes d’ultra trails i ultra marathons, difícilment estaran al Trofeo Kima, el prestigi de les altres dos curses supera el campionat del món de la ISF

En resum més del mateix, a la ISF li falta imaginació i a sobre van sagnant a les curses a canvi de res.