dijous, 17 de desembre del 2009

La FEEC oficialitza el calendari de curses de muntanya 2010

“Qui renúncia a les seves arrels, renuncia a la seva identitat”, aquest és el perill que corre la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya (Skyrunning), doncs en l’edició 2010, només tres de les sis curses (Berga, Pedraforca i Taga), acompleixen amb el requisit de superar els 2000 metres d’alçada. Potser l’objectiu que segueix l’actual Comitè de Curses de la FEEC, és equiparar-se a la FEDME i d’aquí a poc temps, passarà a denominar-se Copa Catalana de Curses per Muntanya. Això no vol dir que les altres tres curses que formen part de la Copa (Mossos, Tivissa i Montserrat Nord) no es mereixen per la seva qualitat tècnica formar part d’un circuit oficial, però cal recordar que la diferència entre Copa i circuit ve donada per l’alçada, que comporta un tipus de terreny diferent i unes condicions climàtiques diferents.


El mateix passa amb el Campionat de Catalunya. Paüls és una cursa extraordinària i sens dubte és mereix, al igual que d’altres curses, està en el lloc més alt. Però recordem que el Campionat de Catalunya, és d’Alta Muntanya, doncs el Campionat de Catalunya de muntanya, ja l’organitza la federació d’atletisme, per això la FEEC, en el seu dia va optar per fer el d’alta muntanya. Ara amb aquest canvi, poden iniciar-se els conflictes amb la federació d’atletisme, que durant molts anys ens hem respectat mútuament.

En quan al circuit, des del meu punt de vista, està configurat per moltes curses (9), caldrà doncs saber com quedarà configurat el reglament, per enquibir tantes curses.

Encertat el Campionat de Curses Verticals, encara que potser, s’hagués tingut que anunciar abans de realitzar-se la reunió d’entitats, per que poguessin formar part d’aquest campionat més curses, dos són poques amb les que s’arriben a fer a Catalunya.

Llàstima de la desaparició del Campionat de Catalunya per equips, potser per que el campió 2009, A.E. Diedre no és sant de devoció de l’actual Junta Directiva, llàstima, per que era un campionat demanat àmpliament per les entitats, que cada cop més, formen equips de curses de muntanya.

També és una llàstima la desaparició dels opens, que si bé no configuraven cap circuit, era la forma en que les entitats donaven a conèixer a través d’un calendari oficial, les seves curses, ara hauran de buscar altres mitjans, doncs la FEEC els ha tancat les portes.

D’aquest calendari, cal destacar l’absència de l’Olla de Núria i no per voluntat pròpia, si no per decisió de la FEEC, doncs considera que una cursa que és Gran Premi Internacional de les Nacions, no té cabuda dins del calendari de la FEEC. Sens dubte és una acció repressiva per part de la FEEC, en vers la U. Exc. De Vic, per tenir l’atreviment de fer un salt endavant i donar a conèixer la seva cursa més enllà del nostre país, malgrat que va ser el Campionat de Catalunya amb més “cartell” dels que s’han disputat i els guanyadors d’aquest Campionat van demostrar estar al més alt nivell mundial, ja que en Kilian es va proclamar guanyador de la Copa del Món i la Mireia subcampiona. Enguany, estaran a Paüls?

Un altre pregunta que em ve al cap, és que si l’Olla no pot formar part de la Copa o Campionat de Catalunya, per que forma part també d’un altre circuit o campionat no gestionat per la FEEC, com és que d’altres curses que formen part de la Lliga Catalana o del Circuit de les Terres de l’Ebre, que tampoc està gestionat per la FEEC, si poden formar part de la Copa i Campionat federatiu?

Que cadascú tregui conclusions, però excloure les curses que creixen més enllà del nostre país, no és solució, doncs és com dir que la FEEC no vol que les seves entitats creixin, sense permís d’ella, o potser de la FEDME?