dijous, 30 de juliol del 2009

Arriba el Championat du Canigou

Aquest proper diumenge es celebra l’edició d’enguany d’aquesta veterana cursa. La cursa del Canigó, com la coneixem a casa nostra va ser el bressol de grans corredors que després han triomfat a casa nostre.

Quan a Catalunya i per suposat al “estado español” no s’organitzaven curses d’alta muntanya, els futurs corredors de muntanya tenien que desplaçar-se més enllà dels Pirineus per descobrir aquest apassionant esport. Així ho varem fer corredors de la talla d’en Kiku Soler, Joan Cardona, Esteve Canal, etc., ara ja veterans, però aleshores xavals, que els hi havia arribat veus que a l’altre costat dels Pirineus hi havia qui pujava i baixava muntanyes corrent.

En aquesta cursa i en d’altres similars, es van formar els primers grans corredors catalans i de retruc van néixer les primeres curses a casa nostre i de retruc al nostre país veí, España.
La cursa del Canigó, surt de Vernet les Bains, puja al Canigó i baixa, és dir, manté l’esperit del que són les curses de muntanya, sense quilòmetres innecessaris, per tal d’arribar a una distància o a un desnivell determinat. Es puja pel camí lògic i es baixa pel més evident.
Després de tants anys, la cursa a esdevingut un veritable esdeveniment per tota la comarca, així el públic omple gran part del recorregut i al final de la cursa, hi ha una gran festa popular.

Crec, que cap corredor de casa nostre, no es pot considerar com a tal, si no ha participat, com a mínim en una ocasió, a la cursa del Canigó, per dir-ho d’una altra forma, és homenatjar al bressol que ens ha portat a ser la primera potència mundial de les curses d’alta muntanya.

D’altra banda, aquest cap de setmana també es disputarà el Ultra Trail de l’Aneto i la Marató de l’Aneto, de només un any de vida i que portarà a molts corredors catalans a participar-hi i que ni organitzadors ni participants es pararan a pensar que coincideixen en data a la seva veritable mare. No es culpa de ningú, hi ha gent per participar a tot arreu. Sort a tots i que la climatologia acompanyi.

Per últim recordar que també diumenge es portarà a terme un altre Trial de la ISF, aquest invent que no té ni cap ni peus, cursa que puntua però no puntua, cursa que està al calendari però no està... en resum cursa que serveix per mantenir al staff de la ISF i poc més. Es tracta del Chaberton Marathon, a França, i amb presencia del corredor català Just Sociats