diumenge, 19 de juliol del 2009

OLLA DE NÚRIA – GRAN PREMI INTERNACIONAL DE LES NACIONS – CAMPIONAT DE CATALUNYA: Un èxit, una llavor, un futur.

7,30 del matí, fa vent i fred al cim del Puigmal, però lloés un cel esplèndid, visibilitat magnífica, al nord La Catalunya ocupada per França, al sud l’anexionada per España. Al poc temps, catalans pujant cap al cim amb senyeres, estelades i carregats d’indignació per que no ens deixen ser qui som, però alhora amb un bon grapat d’esperança.

A mesura que avancen cap el cim l’ambient es torna menys fred i el vent es va calmant, és el inici d’un gran dia. Catalunya s’ha mobilitzat on se’n barrejat l’esport, el nacionalisme i l’esperança. Es fa molt difícil comptar quants catalans s’han mobilitzat, l’immensitat de la muntanya fa difícil donar xifres, però entre els escampats al llarg del recorregut, per aquestes muntanyes nostres i els que s’han anat aplegant a l’esplanada de Núria, eren molta, molta gent. Hi ha que s’ha aventurat a donar la xifra de 1.500 persones, altres 2000 i altres 2.500. No se quants érem, no ve d’un, érem molts, el cop que més gent s’ha concentrat en una cursa de muntanya a casa nostra, però era molt més que una cursa. Tothom a coincidit: ja era hora! Això ha de ser el punt de partida!... tant de bo, a les nostres mans està el nostre futur!.

Abans de donar-se la sortida, un gest i una revindicació dels corredors, darrera d’una pancarta amb el lema “Una Nació, Una Selecció”, s’ha llegit per part de la corredora Ex campiona del món Anna Serra, un manifest on es demanava el retorn de la Selecció Catalana de Curses de Muntanya a poder competit com a tal en les competicions internacionals i resposta per part de la FEEC, al manifest lliurat fa més de dos mesos i mig. No cal dir que s’ha fet un silenci absolut quant l’Anna llegia aquesta revindicació compartida per tothom, inclosos els corredors de fora de Catalunya.

En el terreny esportiu, simplement magnífic, extraordinari. Els corredors s’han sentit encoratges pel públic i els han respost amb una extraordinària cursa. En homes, els tres favorits ens han ofert un gran espectable. Des d’un inici Agustí Roc ha marcat el ritme de pujada al Puigmal, seguit d’en Kilian Jornet i d’en Ricardo Mejia. Amb aquest ordre han passat pel cim del Puigmal i han obert forat, sobre els que han estat la sorpresa de la jornada, els marroquins Hammou Ourrous i Abderrahim Ait Ben Chatoui, darrera d’ell l’anglès Gavy Devine, el veneçola-basc Walter Bezerra i el català Toti Bes. Pel coll de finestrelles, en Kilian Jornet i en Ricardo Mejia, havien superat en Agustí Roc i han mantingut un gran frec a frec que ha durat fins la pujada al darrer cim, el d’Aliga, on en Kilian ha deixat enrere al corredor mexicà. Quart ha estat el corredor marroquí Abderrahim Ait Ben Chatoui (que debutava en una cursa d’alta muntanya), cinquè Toti Bes i sisè tancant l’apartat de premis, l’anglès Gavy Devine.

En noies, des d’un principi el domini ha estat per l’italiana, actual líder de la Copa del Món, Emanuela Brizio, seguida per la corredora del País Valencià i líder de la Copa d’España, i per la catalana Mireia Mirò. Aquest ha estat l’ordre pel que han passat pel cim del Puigmal i el mateix ordre en que s’han presentat a l’arribada. El quart lloc s’ha l’han disputat Neus Parcerisas i Roser Español, guanyant finalment la primera, en un espectacular darrer descens que l’ha fet arribar a Núria totalment extenuada. El sisè lloc s’ha l’apuntat la corredora andorrana Imma Mascort.

Els nous campions de Catalunya són Kilian Jornet i Mireia Miró.

El Gran Premi de les Nacions ha estat per Catalunya, seguida d’España i País Valencià.
La jornada ha estat amenitzada per castellers, gegants i grallers. Al final de la jornada tots satisfets, corredors, organitzadors i institucions i amb una bona impressió: quelcom a començat. Encara que hi ha qui encara mira cap un altre costat.


Classificació Homes:

1. Kilian Jornet (Cat): 2:14:56
2. Ricardo Mejia (Mex): 2:16:52
3. Agustí Roc (Cat): 2:22:32
4. Abderrahim Ait Ben Chatoui (Marr): 2:25:18
5. Toti Bes (Cat): 2:26:31
6. Gavy Devine(Ang): 2:31:36

Classificació Dones:

1. Emanuel Brizio (Ita): 2:52:44
2. Esther Gil (P. Val): 2:57:02
3. Mireia Miró (Cat): 3:04:51
4. Neus Parcerisas (Cat): 3:16:14
5. Roser Español (Cat): 3:16:47
6. Imma Mascort (And):3:31:54




MANIFEST DELS CORREDORS, llegit abans de la cursa:



Fa dos mesos i mig, els corredors de la Selecció Catalana de Curses de Muntanya, conjuntament amb d’altres corredors i tècnics catalans, varem lliurar al president de la FEEC, el Sr. Daniel Planas, un manifest amb 72 signatures, demanant que la Junta de la federació fes tot el possible per que la nostra Selecció podés tornar a competir en tots els esdeveniments internacionals.

Avui mateix es celebra a la localitat italiana de Canazei el Campionat d’Europa de Skyrunning, el primer campionat en l’història on no pot participar la Selecció de Catalunya, tot gràcies a una maniobra orquestrada des de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada, FEDME, l'entitat que va promoure la creació d'aquesta falsa nova federació internacional. Falsa perquè no aplega a molts dels corredors de les nacions avui aquí presents.
I és que les xifres parlen soles. A Canezei, els corredors inscrits i que poden optar oficialment al nou campionat d'Europa són només un 4% dels 650 inscrits en representació de només 5 països oficials, quan aquí a Núria, en aquest 1er Gran Premi de les Nacions, som més de 400 en representació de fins a 13 nacions que els propis corredors, lliurement, han decidit representar.

A hores d’ara, malgrat el temps passat, la FEEC no ha donat resposta al nostre manifest ni ens ha fet saber quines són les seves intencions en relació al nostre reconeixement internacional.

Als dirigents de la FEEC, un cop més, us demanem que defenseu amb fermesa i contundència, els interessos de la nostra Selecció i del nostre país, perquè volem competir arreu del món amb el nom i els colors de Catalunya. Perquè hi tenim dret i perquè hem demostrat llargament que tenim nivell i qualitat. Però ens cal que com a representants nostres, féu els passos que cal fer.

Una Nació Una Selecció!

En nom de tots els corredors i aficionats a les curses d'alta muntanya